Sült fokhagymás kenyér​​​​​​

Amikor letör egy szeletet ebből a kenyérből, a bolyhos tésztába sült fokhagymadarabkák fogadják. Jól illik tésztákhoz vagy önálló előételnek.

 

Felkészülési idő:
2 часа

 

Felkészülési idő:
40-45 минути

 

 

Adagok:
8

 

Főzz vele:
Öntöttvas edény Hosse

 

 

Termékek:

 

Fokhagyma:

  • 1 fej fokhagyma, meghámozva;
  • ¼ teáskanál só;
  • 1 teáskanál olívaolaj.

 

 

Kenyér:

  • 2¼ teáskanál oldható vagy száraz élesztő;
  • 2 evőkanál cukor;
  • 1½ csésze langyos víz;
  • 2 teáskanál só;
  • 1 fej fokhagyma, pirítva;
  • 4 csésze kenyérliszt;
  • 1 evőkanál olívaolaj.

 

Elkészítés módja:


  1. A sütőt 200°C-ra állítjuk. A fokhagymát alufóliába csomagoljuk, és 30 percig sütjük.
  2. Az élesztőt, a cukrot és a vizet elkeverjük, és 5 percig állni hagyjuk. Adjuk hozzá a pirított fokhagymát és a sót a vizes keverékhez. Egy fakanál segítségével lassan keverje hozzá a lisztet, amíg a liszt teljesen el nem olvad. A tészta nedves és ragacsos lesz.
  3. A tésztát áttesszük egy olajozott tálba, és megkenjük egy evőkanál olívaolajjal. Fedjük le műanyag fóliával, és tegyük meleg helyre 1 órára kelni.
  4. A tésztát lisztezett felületre borítjuk, és téglalap alakúra formáljuk. Vegyük ki a tészta két sarkát, és hajtsuk félbe a téglalapot. Ismételje meg 3-szor.
  5. A tésztából golyót formálunk, és egy jól lisztezett, közepes keverőtálba tesszük. 30 percig kelni hagyjuk.
  6. Amíg a tészta kel, előmelegítjük a sütőt 230°C-ra úgy, hogy benne legyen az öntöttvas tepsi (és a fedő).
  7. Ha a tészta megkelt, vegyük ki a forró Hosse öntöttvas edényt, és óvatosan helyezzük bele a tésztát. Gyorsan és óvatosan egy éles késsel 0,5 cm mély bevágást vágunk a tészta tetején. Fedjük le az előmelegített fedővel és süssük 30 percig.
  8. Letakarjuk és további 10-15 percig sütjük.
  9. Szeletelés előtt hagyjuk a kenyeret rácson hűlni 20 percig.