Menu
Your Cart

Hogyan tisztítsuk meg az öntöttvas serpenyőt

 

Az öntöttvas tisztítása és fűszerezése ijesztő lehet. Általános tévhit, hogy az öntöttvas kényes és könnyen tönkretehető. A valóság nem állhat távolabb az igazságtól. Az emberek évszázadok óta öntöttvasból főznek. Tartóssága és hasznossága a világ konyháiban a hagyományos ázsiai főzési kultúrától a New York-i steakhouse-okig a főszerepévé tette. Miután megtanulta ezeket az egyszerű lépéseket az öntöttvas serpenyő vagy öntöttvas edény megtisztítására, készen áll arra, hogy megbirkózzon bármilyen étellel vagy rendetlenséggel!

Öt egyszerű lépés az öntöttvas tisztításához

Törölje le: Ha az edény lehűlt és elérte az érintésre alkalmas hőmérsékletet, törölje le a belsejét, hogy eltávolítsa az olaj- vagy ételmaradványokat. Ha az öntöttvasat még melegen tisztítja, csökkenti a serpenyő tisztításának idejét és erőfeszítéseit, és megakadályozza az élelmiszerek leragadását. Ha meg tudja tisztítani őket egyszerűen letörölve, hagyja abba. Egy kis mennyiségű olaj a tisztítás után nem jelent problémát. Valójában a serpenyő/edény/tányér kiszáradásának megőrzése a hosszú távú karbantartás fontos része. Az öntöttvas serpenyő túltisztítása felesleges, és csak károsítja az olajozást. Sok edénynél ez lesz az egyetlen tisztítási lépés. Ha nem tudja megtisztítani a főtt ételt, vagy az edénye különösen erős ízű,
tisztítsa meg:Az előtisztítás után mossa le meleg vízzel és enyhe mosogatószerrel. Ha az edény agresszívebb tisztítást igényel, mosogatás előtt durva sóval vagy műanyag súrolókefével távolítsa el a ráragadt ételt. Fontos, hogy ne használjon túl agresszív anyagokat, például acélhuzalt, szivacsot vagy más súroló hatású tisztítási módszert, mivel ezek elmossák a fűszert. Különösen nehezen tisztítható élelmiszerek esetén töltse fel a serpenyőt/edényt félig vízzel, és melegítse fel a tűzhely felett. Ahogy a víz felmelegszik, a ragadós ételmaradéknak meg kell puhulnia, és könnyebben eltávolíthatóvá kell válnia. Miután majdnem felforr a víz, öntsük ki az edényből, és töröljük át a belsejét egy ronggyal, hogy eltávolítsuk az ételmaradékokat.
Szárítsa meg: Fontos, hogy tisztítás után azonnal öblítse ki és szárítsa meg az öntöttvas serpenyőt/edényt/tányért.Szöszmentes kendő használatát javasoljuk. SOHA NE hagyja, hogy az öntöttvas levegőn megszáradjon, mert rozsda képződhet. Ez különösen fontos, ha éppen szappant használt. Az edény olajjal való újranedvesítése kulcsfontosságú lesz a következő lépésben.
Melegítse fel : Tegye a tiszta öntöttvas edényt alacsony lángra 5-10 percre. Ez eltávolítja a rajta maradt felesleges nedvességet, miután törölközővel törölte. Ez tovább járul a fém pórusainak megnyitásához. Vegyük le a serpenyőt/edényt/tányért a tűzről, miután az összes víz elpárolgott, öntsünk fél teáskanál olajat a serpenyő belsejébe, és kenjük szét a felületén egy kendővel. A szőlőmagolaj, a repceolaj, a növényi olaj vagy más növényi olajok nagyszerű munkát végeznek.Ügyeljen arra, hogy a felesleges olajat eltávolítsa úgy, hogy a felületet egy külön ronggyal történő letörlés után szinte szárazon hagyja.
Óvatosan tárolja: Az öntöttvas edényeket hűvös, sötét, száraz helyen vagy a tűzhelyen tárolja rendszeres használathoz. Ha több öntöttvas serpenyőnk van, ne rakjuk őket hosszabb ideig egymásra, mert ez károsíthatja a fűszerezést. Azt is javasoljuk, hogy büszkén akaszd fel a konyhád falára!

A Hosse öntöttvas serpenyő tisztítása során soha nem szabad megtenni

Csiszoló hatású tisztítási módszert használ, például acélszivacsot:  Ez csökkenti vagy megszünteti az olajosodást.
Öntöttvas serpenyő/edény/tányér beáztatása a mosogatóban:  Ez idővel berozsdásodott edényekhez vezet.
Mosogatógépbe teszi az edényeket: A  túlzott nedvességnek való kitettség ismét rozsdát okoz. Ezenkívül a mosogatógép eltávolítja a zsírt, amelynek eltávolításán oly sokáig dolgozott.

 

Mennyire tiszta a túl tiszta?

Sok új öntöttvas felhasználó hajlamos öntöttvas edényeit ugyanúgy tisztítani, mint a többi, nem vasból készült edényét és tálalóedényét. Bár fontos a főtt ételek és a nem kívánt erős aromák tisztítása, az öntöttvas túltisztítása kiszáríthatja a felületet vagy eltávolíthatja az olajokat. Az olaj az a bevonat, amely megvédi a serpenyőt/edényt/tányért, és tapadásmentessé teszi. A törmelék agresszív eltávolítása az aljáról eltávolíthatja a védő fűszereket. Ezenkívül a vas porózus anyag. Más porózus anyagokhoz, például a fához hasonlóan Ön is egészséges mennyiségű nedvességet szeretne fenntartani, jelen esetben olajból.

Jó-e az öntöttvas tisztításához szappant használni?

Talán nincs is vitatottabb kérdés az öntöttvas szerelmesei körében, mint az öntöttvas szappannal való mosása. Bár sokan azt mondják, hogy soha nem jó ötlet szappant használni öntöttvas serpenyőn, a valóságban ez nem így van. Míg gyakran nincs szükség szappannal a serpenyő tisztításához, ha egy egyszerű törlés is elegendő, kis mennyiségű mosogatószer használata teljesen elfogadható.

Az a mítosz, hogy ne használjunk szappant öntöttvashoz, az olajozás/fűszerezés félreértéséből ered. Bár a szappan zsírtalanítja az edényeket, és tárolás előtt újra kell olajoznia az edényt, edényt vagy tányért, a fűszereket nem távolítja el.

 

Mi az az olajozás/fűszerezés?

A "kovácsolás" az a kifejezés, amelyet mindenki az öntöttvasra asszociál. Sok mítosz övezi a szót, valamint félreértések a kifejezés pontos jelentésével kapcsolatban. Egyszerűen fogalmazva, az öntöttvas fűszerek polimerizált olajok, amelyeket szárítanak és hő hatására megkeményednek, és vékony védőréteget képeznek az öntöttvas edényeken. Ez a réteg megvédi a serpenyőt, edényt vagy tányért a rozsdától, és természetes, nem mérgező akadályt képez köztük és az étel között. Mivel az öntöttvas porózus természetű, az olaj kitölti a pórusokat, mielőtt a polimerizáció során megszilárdulna, így a Hosse edényei üvegsima felületet kapnak.

A fűszerezés olyasvalami, ami a közös használat és főzés során épül fel és tökéletesedik az idő múlásával.Minden alkalommal, amikor felmelegíti a serpenyőt, edényt vagy serpenyőt egy steak és néhány zöldség megpirításához vagy kukoricakenyér sütéséhez, hozzájárul az öntöttvas ízesítéséhez.
Ha véletlenül eltávolítja a fűszerezést pácolt ételekkel, vagy egy teljes extra réteg fűszerezést szeretne hozzáadni a felülethez, tekintse meg az öntöttvas fűszerezéséről szóló útmutatónkat.

premahvane-na-ryjda-ot-chugunen-tigan-hosse-kitchen-bg-1

 

 

 Hogyan távolítsuk el a rozsdát az öntöttvasból

 Levegőnek vagy nedvességnek kitéve a vas természetesen rozsdásodik. Ez a vegyület, más néven vas-oxid, a vas oxigénnel való érintkezésekor fellépő oxidáció eredménye. Ez egy természetes reakció, amit mindig szeretnénk elkerülni az edényekkel. A legjobb megelőzési módszerek a fent ismertetett tisztítási lépések követése. Az erős polimerizált fűszerréteg, valamint a könnyű olajbázis fenntartása szinte minden esetben megakadályozza a rozsdásodást.

 Ha rozsdát talál a serpenyőn/fazékon/tányéron a vízcseppek, a fűszerek megsérülése vagy a mosogatóban való éjszakai áztatás következtében, először próbálja meg eltávolítani egy olajozott ruhával. Ha a rozsda jelentősebbnek bizonyul, és ezzel a módszerrel nem távolítható el, akkor itt az ideje, hogy használjon csiszolószivacsot vagy drótot. További hatékony módszerek közé tartozik a durva asztali sóval és növényi olajjal való bedörzsölés egy félbevágott burgonyával. A rozsda eltávolítása és a serpenyő kimosása után kövesse az öntöttvas ízesítésére vonatkozó utasításainkat.

Az öntöttvas tárolásának legjobb módjai

Ha végzett az öntöttvas serpenyő tisztításával vagy fűszerezésével, át kell gondolnia, hol és hogyan tárolja. A legjobb hely a Hosse serpenyő, fazék vagy főzőlap tárolására közvetlenül a tűzhelyen, másnap használatra készen. Azok számára, akik inkább távol tartják az edényeiket, kerüljék a magas nedvességtartalmú helyeket, például a mosogató vagy a mosogatógép közelében. Általában a legjobb hely egy zárt szekrény vagy szekrény. Kerülje el azt a szokást, hogy a serpenyőket egymásra rakja, mert ez károsíthatja a fűszereket. Egy másik nagyszerű módja az öntöttvas serpenyő tárolásának, ha felakasztja egy szekrény alá vagy a falra, megmutatva egyedi Hosse dizájnját.