Útmutató az öntöttvas serpenyő zsírozásához
A fűszerezés a titka annak, hogy az öntöttvas természetesen tartós és nem ragadós. Szükséges, mert akadályt képez a Hosse edények és az oxigénnel vagy vízzel való érintkezés között, ami az edény, edény vagy tányér rozsdásodását okozhatja. Ugyanakkor a fűszerezés sima, tapadásmentes felületként működik, hogy megakadályozza az élelmiszerek összetapadását. Az öntöttvas edények eredendően porózusak. Ez rendkívül fontos, mert a pórusok lehetővé teszik, hogy az olaj hozzátapadjon a fűszerezési folyamat során.
Bármikor, amikor olajat és zsírt tartalmazó ételeket készít (például pirított zöldségeket, szalonnát és tojást, kukoricakenyér vagy sertésszelet), a fűszerek folyamatosan felhalmozódnak. Ez a fűszerezési módszer az öntöttvas edények fűszerezésének leggyakrabban használt módja. Mielőtt elkezdené a Hosse serpenyőt/edényt/tányért savanyú ételeket, például paradicsomot, citromot és fehérbort tartalmazó ételek elkészítéséhez, győződjön meg arról, hogy jelentős mennyiségű fűszerezést épített fel.
Lépésről lépésre kovácsolási útmutató
Ha a Hosse edény használata során szükségesnek látja egy réteg fűszerezést vagy teljesen újrafűszerezni az edényt, kövesse ezt az útmutatót a legjobb eredmény érdekében.
Amire szüksége lesz az induláshoz:
- szőlőmagolaj (vagy azzal egyenértékű);
- Erős papírtörlő;
- Sütő.
Hosse öntöttvas fűszerezési/polírozási útmutató
1. Melegítsük elő a sütőt 230°C-ra
2. Alaposan dörzsölje át a serpenyőt, hogy eltávolítsa az ételmaradékokat, akárcsak főzés után. Ha nehezen tisztítható, használjon dörzsszivacsot a szennyezettebb területekre.
3. Jól szárítsa meg egy tiszta konyharuhával.
4. Öntsön körülbelül fél teáskanál olajat a tálba, és kenje szét a belső felületen, az ajkakon és a fogantyún egy ruhával. Fordítsa meg, és alkalmazza ugyanazt az eljárást a durva külsőre.
5. Tiszta papírtörlővel törölje át a serpenyő/edény/tányér belsejét és külsejét, amíg az majdnem száraz és matt nem lesz. Fontos, hogy addig törölje le a serpenyőt, amíg úgy tűnik, nem maradt több olaj a felületén, különösen a belsejében. Ha nem távolít el elegendő olajat, a serpenyő/edény/tányér foltos lesz, és alapos tisztítást igényel.
6. Óvatosan helyezze az edényt fejjel lefelé az előmelegített sütőbe, ügyelve arra, hogy ne sértse meg a felületét, amikor a rácsra helyezi.
7. Szárítsa meg 60 percig.
8. Kapcsolja ki a sütőt, de hagyja benne a serpenyőt/edényt/tányért, hogy még 30 percig száradjon.
9. Távolítsa el, és szükség esetén ismételje meg még 2-3 alkalommal.
Megjegyzés : Ha a túl sok olaj használata miatt foltok jelennek meg a serpenyőn, ne aggódjon – a Hosse serpenyő, edény vagy főzőlap továbbra is gyönyörű és ízletes ételeket készít.