Pörkölt csirkével, gombával és vadrizzsel

A klasszikus csirke és vadrizs rakott ihlette, bemutatjuk ezt
ízletes pörkölt, amely minden évszakban kiadós, kielégítő étel.

 

 

Felkészülési idő:
25-30 percek

 

Felkészülési idő:
45 percek

 

 

Adagok: 
6

 

 

Termékek:

  • 3 evőkanál extra szűz olívaolaj;
  • 1 (50 g) darab sonka vagy 2 szelet bacon, apróra vágva;
  • 6 bőr nélküli, kicsontozott csirkecomb, darabokra vágva;
  • kóser só és frissen őrölt fekete bors;
  • 4 csésze gomba negyedelve;
  • ¼ csésze fehérborecet;
  • 1 sárgarépa, apróra vágva;
  • 1 közepes méretű hagyma, apróra vágva;
  • 3 gerezd fokhagyma, finomra vágva;
  • 1 babérlevél;
  • 3 evőkanál sós vaj;
  • ¼ csésze univerzális liszt;
  • 1 csésze teljes vagy sovány tej;
  • 2 ½ csésze csirkehúsleves;
  • ½ teáskanál frissen reszelt szerecsendió;
  • ½ teáskanál száraz mustár;
  • 120 g vadrizs, a csomagoláson található utasítások szerint főzve;
  • 2 evőkanál apróra vágott friss lapos petrezselyem.
  •  

Elkészítés módja:


  1. A sütőt előmelegítjük 160°C-ra.
  2. Fokozatosan melegítsen fel 1 evőkanál vajat a Hosse öntöttvas serpenyőben közepes-magas lángon. Hozzáadjuk a sonkát, és időnként megkeverve kb. 6 percig pirulásig főzzük. Szúrókanállal tányérra szedjük.
  3. Adjunk hozzá 1 evőkanál olajat az edényhez. A csirkemellet ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 2 adagban dolgozva süsse meg a csirkét mindkét oldalukon barnulásig, adagonként körülbelül 6 percig. Tegye át a csirkét a tányérra a sonkával.
  4. Adjuk hozzá a maradék 1 evőkanál vajat és a gombát az edénybe, és időnként megkeverve főzzük, amíg megpuhul, körülbelül 4 percig. Tegyük a tányérra a csirkével és a sonkával. Adjuk hozzá az ecetet, és főzzük addig, amíg a felére csökken, és fakanállal kaparjuk ki az edény aljáról a barnult darabokat. Keverjük hozzá a sárgarépát, a hagymát, a fokhagymát és a babérlevelet, és főzzük, időnként megkeverve, amíg a hagyma megpuhul, körülbelül 6 percig. Levesszük a tűzről, és a tányérban összegyűlt sonkát, csirkét, gombát és levét visszatesszük a fazékba.
  5. Olvasszuk fel a vajat egy közepes serpenyőben közepes-alacsony lángon, amíg habos nem lesz. Hozzáadjuk a lisztet, és 1 percig folyamatosan keverjük. Keverje hozzá a tejet, és keverje gyakran, amíg a szósz besűrűsödik, körülbelül 4 percig. Hozzákeverjük az alaplevet, a szerecsendiót és a mustárt, és addig főzzük, amíg a szósz ismét besűrűsödik. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  6. Öntsük a szószt a csirkehús keverékre. Keverjük össze. Fedjük le az öntöttvas edényt, és süssük addig, amíg a csirke nagyon puha nem lesz, körülbelül 45 percig. Az ételt úgy tálaljuk, hogy a pörköltet a rizsre merítjük és petrezselyemmel megszórjuk.