Pörkölt csirkével, gombával és vadrizzsel
10 márc.
0 Hozzászólások
211 Látott
Pörkölt csirkével, gombával és vadrizzsel
A klasszikus csirke és vadrizs rakott ihlette, bemutatjuk ezt
ízletes pörkölt, amely minden évszakban kiadós, kielégítő étel.
Felkészülési idő:
25-30 percek
Felkészülési idő:
45 percek
Adagok:
6
Főzz vele:
Öntöttvas serpenyő Hosse
Termékek:
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj;
- 1 (50 g) darab sonka vagy 2 szelet bacon, apróra vágva;
- 6 bőr nélküli, kicsontozott csirkecomb, darabokra vágva;
- kóser só és frissen őrölt fekete bors;
- 4 csésze gomba negyedelve;
- ¼ csésze fehérborecet;
- 1 sárgarépa, apróra vágva;
- 1 közepes méretű hagyma, apróra vágva;
- 3 gerezd fokhagyma, finomra vágva;
- 1 babérlevél;
- 3 evőkanál sós vaj;
- ¼ csésze univerzális liszt;
- 1 csésze teljes vagy sovány tej;
- 2 ½ csésze csirkehúsleves;
- ½ teáskanál frissen reszelt szerecsendió;
- ½ teáskanál száraz mustár;
- 120 g vadrizs, a csomagoláson található utasítások szerint főzve;
- 2 evőkanál apróra vágott friss lapos petrezselyem.
Elkészítés módja:
- A sütőt előmelegítjük 160°C-ra.
- Fokozatosan melegítsen fel 1 evőkanál vajat a Hosse öntöttvas serpenyőben közepes-magas lángon. Hozzáadjuk a sonkát, és időnként megkeverve kb. 6 percig pirulásig főzzük. Szúrókanállal tányérra szedjük.
- Adjunk hozzá 1 evőkanál olajat az edényhez. A csirkemellet ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 2 adagban dolgozva süsse meg a csirkét mindkét oldalukon barnulásig, adagonként körülbelül 6 percig. Tegye át a csirkét a tányérra a sonkával.
- Adjuk hozzá a maradék 1 evőkanál vajat és a gombát az edénybe, és időnként megkeverve főzzük, amíg megpuhul, körülbelül 4 percig. Tegyük a tányérra a csirkével és a sonkával. Adjuk hozzá az ecetet, és főzzük addig, amíg a felére csökken, és fakanállal kaparjuk ki az edény aljáról a barnult darabokat. Keverjük hozzá a sárgarépát, a hagymát, a fokhagymát és a babérlevelet, és főzzük, időnként megkeverve, amíg a hagyma megpuhul, körülbelül 6 percig. Levesszük a tűzről, és a tányérban összegyűlt sonkát, csirkét, gombát és levét visszatesszük a fazékba.
- Olvasszuk fel a vajat egy közepes serpenyőben közepes-alacsony lángon, amíg habos nem lesz. Hozzáadjuk a lisztet, és 1 percig folyamatosan keverjük. Keverje hozzá a tejet, és keverje gyakran, amíg a szósz besűrűsödik, körülbelül 4 percig. Hozzákeverjük az alaplevet, a szerecsendiót és a mustárt, és addig főzzük, amíg a szósz ismét besűrűsödik. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Öntsük a szószt a csirkehús keverékre. Keverjük össze. Fedjük le az öntöttvas edényt, és süssük addig, amíg a csirke nagyon puha nem lesz, körülbelül 45 percig. Az ételt úgy tálaljuk, hogy a pörköltet a rizsre merítjük és petrezselyemmel megszórjuk.