Párolt sertéssült vörösborral és zöldségekkel​​​​​​

Kevés dolog melegíti fel a lelket ebben az évszakban, mint egy lassan főtt étel. Öntöttvasban főzve a hús sokáig megőrzi a nedvességet és az ízt, így olyan puha, hogy úgy vágódik, mint a vaj. Ebben a receptben fűszernövények, alaplé, vörösbor és fűszerek keverékét pároljuk egy ujjnyalogató szószhoz.

 

Felkészülési idő:
30 percek

 

Felkészülési idő: 3 óra 45 perc

 

 

Adagok:
6

 

Főzz vele:
Öntöttvas edény Hosse

 

 

Termékek:

  • 220 g vastagra vágott szalonna kockára vágva;
  • 2 teáskanál só;
  • 2 evőkanál fekete bors;
  • 2 evőkanál pirospaprika;
  • 2 evőkanál barna cukor;
  • 2 kg sült steak;
  • 1 nagy hagyma, szeletekre vágva;
  • 1 fej fokhagyma, meghámozva;
  • 4 nagy mogyoróhagyma apróra vágva;
  • ¼ csésze marhahúsleves;
  • 4 szál friss kakukkfű;
  • 2 szál friss rozmaring;
  • 2 csésze Cabernet Sauvignon, osztva;
  • 2 babérlevél;
  • 1 vöröshagyma apróra vágva (kb. 2,5 cm);
  • 1 kilogramm sárgarépa, meghámozva és apróra vágva (kb. 2,5 cm);
  • 1 kilogramm fehérrépa, meghámozva és apróra vágva (kb. 2,5 cm).

 

Elkészítés módja:


  1. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra úgy, hogy a közepén egy rácsot helyezünk el.
  2. Melegítse elő a Hosse edényt közepesen magas lángon 3-5 percig. Hozzáadjuk a szalonnát, és 10-12 perc alatt ropogósra főzzük.
  3. A szalonnát papírtörlővel bélelt tányérra szedjük, és a baconzsírból 2 evőkanálnyit tartalékolunk.
  4. Amíg a bacon sül, keverjük össze a sót, a borsot, a paprikát és a barna cukrot. A sült minden oldalát bedörzsöljük a fűszerkeverékkel. Süssük barnulásig a sülteket, oldalanként körülbelül 3-5 percig.
  5. Vegyük ki a húst és tegyük félre. Csökkentse a hőt közepesre.
  6. Az öntöttvas edény aljába szórjuk a hagymát, a fokhagymát és a medvehagymát. Marhahúslevest öntünk. Fakanállal válassza le a megbarnult darabokat az edény felületéről. Belekeverjük a szalonnát, és a húst a hagymára helyezzük.
  7. Adjunk hozzá 1½ csésze bort és a babérlevelet, és forraljuk fel. Csökkentse a hőt, és fedő nélkül 10 percig főzzük. Fedjük le fedővel, és tegyük a sütőbe 1 órára.
  8. Fordítsa meg a húst, és hagyja 30 percig. Adjon hozzá ¼ csésze bort, ha szükséges.
  9. A megsült húst még egyszer megforgatjuk, és további 30 percig sütjük.
  10. Vegyük ki a sülteket, és adjuk hozzá a fehérrépát, a sárgarépát és a lilahagymát. Tegyük vissza a sülteket az edénybe, és fedjük le, és hagyjuk még 30-45 percig a sütőben.
  11. Tedd át a húst egy tálcára. Távolítsa el a babérlevelet és a gyógynövény ágakat. Ízesítsük a párolófolyadékot sóval és borssal, majd öntsük a sültre.
  12. A sültet felszeleteljük vagy szeletekre vágjuk, és a zöldségekkel tálaljuk.